Briga o sigurnosti u saobraćaju trebala bi, prema odredbama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, biti u planovima rada svih nivoa vlasti, ali i niza drugih subjekata koje ovaj zakon spominje. Od svega propisanog najviše je na sceni represivni dio zakona. Mnogobrojne promjene njegovih kaznenih odredaba svaki put su donosile strožije sankcije što nije imalo značajnijeg utjecaja na povećanje sigurnosti i smanjenje broja poginulih i ozlijeđenih na cestama. „Zagovornici teze po kojoj ‘udaranje po džepu’ jedino može osvijestiti učesnike u saobraćaju, nikako da počnu razmišljati o drugim metodama  ‘prizivanja pameti’ nesavjesnih“, kaže Nurudin Osmanović iz Gradskog odbora Naše stranke u Bihaću i nastavlja: „Mišljenja smo da se nedostatak stručnog tijela, kojega će prije svega činiti kompetentni ljudi iz oblasti brige o sigurnosti saobraćaja, osjeća u svakom segmentu društvene aktivnosti koja sa ovom  problematikom ima dodira. Onih, koji vode upitno upotrebljivu evidenciju o saobraćajnim nezgodama i to statistički obrađuju ima mnogo. Drugih, koji će predlagati konkretne i provedive mjere, ali i dobrim dijelom raditi na njihovoj realizaciji, ima veoma malo ili ih nema nikako. Saobraćajnih stručnjaka, ali i onih koji se ovu oblast guraju iz ko zna kakvih pobuda,  ima dovoljno u Unsko-sanskom kantonu i za očekivati je bilo, svih ovih godina, kako će oni svojim angažovanjem opravdati, prije svega, svoje plaće a zatim i društvenu opravdanost i korisnost ulaganja u njihovo obrazovanje. Evidentno je da se to nije desilo, a kakve su prilike, izgleda da zadugo i neće.“

Gradski odbor Naše stranke je nekoliko puta ukazivao na manjkavosti sistema u ovoj oblasti, bar što se tiče USK-a i Grada Bihaća. Činit će to i ubuduće.

„Uzimajući u obzir podatke o broju nesreća koje su prouzrokovali vozači pod dejstvom alkohola ovom prilikom ukazujemo na potrebu da se u svim ugostiteljskim objektima, na vidno mjesto istakne grafički dojmljiv slogan o nespojivosti konzumiranja alkohola i upravljanja motornim vozilom u saobraćaju uz isticanje posljedica koje takvo ponašanje može uzrokovati. Ako ima smisla na kutiji cigareta isticati fotografije bolesti pušenja, sigurni smo da još više ima smisla naša ideja i zbog toga što pijan vozač u najvećem broju slučajeva naškodi i drugima a ne samo sebi“, kaže Osmanović.

Gradski odbor Naše stranke Bihać, kroz svoja savjetodavna tijela, ovu ideju je osmislio do najsitnijeg detalja a na njenom provođenju će učešće uzeti i naši predstavnici u Federalnom parlamentu. Bitno je napomenuti da sva planirana aktivnost može biti provedena bez utroška budžetskih novaca.