Predsjednik Gradskog odbora Naše stranke u Bihaću Nurudin Osmanović oglasio se povodom povećanja naknada za registraciju vozila.

“Novaca za ceste je sve manje dok vlasnici vozila plaćaju naknade za vode, ekologiju, stambenu izgradnju, razne naljepnice, a uz to ih se još i ucjenjuje za plaćanje raznih komunalnih naknada kod registracije vozila. Da li je logično da, ako je dozvoljeno i potrebno imati vozilo, ikome padne na pamet ideja da te okolnosti zloupotrijebi opterećujući vlasnike nametima koji u velikoj mjeri nemaju ama baš nikakve veze s posjedovanjem i korištenjem vozila”, ističe Osmanović.

Predsjednik Gradskog odbora Naše stranke u Bihaću napominje da od ukupnog iznosa, kojeg vlasnici vozila plaćaju prilikom registracije, samo je 15 % namijenjeno cestama.

“Povećanje cijene registracije vozila zbog uvođenja naknade za  eko-test dočekana je ćutke i ušla u budžete vlasnika vozila koji se toj činjenici i nisu posebno protivili. Ovom finansijskom akrobacijom , umjesto za ceste, iznos od 18 miliona KM (samo u FBiH)  završio je na računima vlasnika stanica za tehnički pregled o kojima vlast, očigledno, vodi više brige nego o neupitnom javnom interesu za poboljšanje stanja cestovne infrastrukture”, dodaje Osmanović.

“I po drugim osnovima se neopravdano i besmisleno u Federaciji BiH od vlasnika vozila u ovom trenutku naplaćuje 24 miliona u razne svrhe koje sa korištenjem vozila nemaju nikakve veze što je i protuzakonito i apsurdno. Predložiću da zastupnici Naše stranke, na višim nivoima vlasti, pokrenu inicijative za ukidanje ili preusmjeravanje takvih naknada u oblast cestogradnje što je mnogo bolji način nego da se nedostajući novci u ovoj oblasti traže iz novih nameta ili kredita”, zaključio je Osmanović.