Svi stanovnici MZ Ozimice 1 i drugi građani koji svakodnevno i više puta za dolazak u centar grada prolaze ovim pješačkim prolazom ispod ulice Bedem, svjedoci su njegovog jadnog stanja koje, osim što je vizuelno neprihvatljivo još je i u upitno funkcionalnom stanju. Bez obzira što su oba ulazno-izlazna stubišta po projektu trebala biti natkrivena, poznato je da stubište, bliže centru grada, nije to niti danas, toliko godina nakon puštanja u upotrebu.

Osnovni razlog, kako se u upravi Grada može čuti, jesu neriješeni imovinsko-pravni odnosi sa susjedom. Ostaje nejasno kako su vlasti izgradile stubiše, kao stabilan i trajan dio građevine uz, očigledno, upitne okolnosti,  a da taj isti dio bar privremeno pokriju, moraju čekati rješavanje imovinsko-pravnog problema koji, sigurni smo, za epilog neće imati rušenje stubišta jer je riječ o zanemarivo maloj površini oko koje je nastao spor.

I dok po gradu i oko njega svakim danom niču bespravno sagrađeni, što trajni što privremeni objekti, uprava Grada, ili njeni vodeći ljudi, nemaju hrabrosti izgraditi nadstrešnicu površine ne veće od 30 kvadratnih metara i na taj način zaštiti od daljnjeg propadanja ionako derutno stubište, koje osim toga, posebno u zimskim uvjetima, zbog snijega i leda, predstavlja izvor opasnosti za svakog od velikog broja korisnika u svako doba dana i noći.

“Pozivam upravu Grada, da u fazi izrade konačne verzije Budžeta grada Bihaća, predvidi uistinu skromna sredstva za izgradnju privremene metalne konstrukcije i stvori sigurnije uvjete za kretanje pješaka ovim prolazom broj kojih se, na dnevnom nivou, broji i u hiljadama”, rekao je Nurudin Osmanović, predsjednik OO Naša stranka Bihać.

Gradski odbor Naše stranke Bihać poduzet će konkretnu aktivnost na prikupljanju potpisa građana kao podršku u našem nastojanju da se riješi ovaj problem koji je nastao, prije kao posljedica nemara, nego kao posljedica pravnih i drugih okolnosti kojima se vlast često pravda.