omer berbic govor

Prosjek godina u novom Vijeću ministara je 56. Uzimajući u obzir trendove smjene generacija na Evropskoj političkoj sceni, ovo je zabrinjavajući podatak, smatra Omer Berbić, predsjednik Foruma mladih Naše stranke.

Berbić se poziva na nedavno imenovanu Tuzlanku Almu Zadić u Vladi Austrije koja ima 35 godina, dok je šef austrijske Vlade dvije godine mlađi. Isto važi za Finsku gdje premijerka ima 34 godine te čak tri ministrice ispod 35 godina.

“Brendiranje politike kao struke te različitih pozicija vlasti i moći u BiH se oslanja na sredovječnost i na starost. Ljudi, kad im spomenete neku poziciju, na njoj zamisle stariju osobu ako ne znaju ime i lik te osobe koja je na tu poziciju imenovana. To sve utiče na to da mladi sve rjeđe razvijaju svoje ambicije u tom pravcu, jer smatraju da ništa od tih funkcija ne mogu obavljati dok ne napune pedeset i više godina. Ono što u ime Naše stranke mogu obećati jest da ćemo raditi na osvještavanju poltiičkih stranaka da na pozicije vlasti koje im izborima pripadnu moraju početi kandidirati i mlade jer godine nisu prepreka da se posao radi kvalitetno. Kreirat ćemo i rješenja koja će stranke obavezivati na to. Također, osvještavat ćemo i javnost za ovaj problem. Duboko sam svjestan da su afere koje se vežu za pojedine članove Vijeća ministara i njihova nekompetentnost za obavljanje posla javnosti mnogo atraktivnije te da se o tome opravdano mnogo izvještava, ali i ovaj problem zaslužuje daleko značajniju pažnju javnosti nego što je trenutno ima. Taj problem također ima uticaj na nepovjerenje mladih u institucije i njihov odlazak iz zemlje“, rekao je Berbić.