Povodom objave informacije u medijima da općinska komisija za mjesne zajednice nije dopustila imenovanje sportske dvorane po Goranu Čengiću, oglasio se Robert Pleše (Naša stranka), vijećnik NS-a u Novom Sarajevu.

„Navod se odnosi na sjednicu komisije u prethodnom mandatu 2012-2016, kada je razmatrano pitanje, a imena članova komisije koja su navedena su iz novog saziva 2016-2020. u kojem se o ovom pitanju nije diskutovalo. Riječ je o komisiji za mjesne zajednice, koja nema ovlašćenje da daje ime dvorani i njeno mišljenje nije obavezujuće. Nažalost, većina u toj komisiji nije podržala prijedlog da dvorana nosi ime po Goranu Čengiću, ali konačnu i jedinu relevantnu riječ o imenu dvorane donosi Općinsko vijeće, koje to već na jednoj od idućih sjednica može uraditi”, kaže Pleše.

“Što se tiče stava Naše stranke i mene kao njenog vijećnika – 2013. je naša vijećnica Sanja Lazar pokrenula inicijativu da dvorana nosi ime po Goranu Čengiću, i to kao ispravnu stvar podržavamo i danas“, dodao je.

Pleše je kazao da “službenici iz Općine Novo Sarajevo, koji su plasirali ove navode i neopravdano, možda čak i zlonamjerno prebacili odgovornost sa SDA-ove većine u Općinskom vijeću na članove komisije – moraju snositi odgovornost, jer je ovim navodima i pogrešnim adresiranjem nadležnosti napravljena pomutnja i politikantska predstava koje nisu dostojne sjećanja na Gorana Čengića“.

„Na idućoj sjednici Općinskog vijeća, vijećnice i vijećnici Naše stranke će tražiti informaciju o provedenom procesu od strane komisije, jer nikakav zvaničan stav ove komisije nije došao na Općinsko vijeće, i na koncu da nam se inicijativa da na glasanje. Pozivam sva odgovorna lica u Općini, kao i javnost, da zajedno i dostojanstveno uradimo ispravnu stvar i privedemo kraju proces imenovanja dvorane po Goranu Čengiću“, zaključio je Pleše.