Potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić ove sedmice boravi u Oslu, na poziv ministra vanjskih poslova Norveške Borgea Brondea, kao jedina učesnica prestižnog Oslo Foruma iz Bosne i Hercegovine.

Oslo forum okuplja svjetske lidere, pregovarače i diplomate sa iskustvom u mirovnim pregovorima.

Ćudić se ovom prilikom susrela i razgovarala sa bivšim generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Kofijem Annanom i bivšim državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Johnom Kerryjem, iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom i nizom drugih diplomata svjetskog ranga.

„Moj izazov i cilj u razgovorima ovog tipa je da vratimo Bosnu i Hercegovinu na mapu interesovanja i ukažem na problematične i opasne pojave unutar Bosne i Hercegovine, ali i prema Bosni i Hercegovini izvana. U kontekstu procesa EU i NATO integracija u regionu, te tektonskih promjena u globalnoj geopolitičkoj strukturi, Bosna i Hercegovina mora biti u stanju prepoznati svoje interese, naći međunarodne partnere za njihovu zaštitu i biti na strani civilizacijskih vrijednosti“, kazala je Ćudić.

„U toku jednog od sastanaka, jedan od vodećih svjetskih diplomata je kazao: ‘Živimo u vremenu u kojem neki jako mali ljudi okupiraju jako velike pozicije.’ Bojim se da se ova izjava odnosi na Bosnu i Hercegovinu koliko i na globalnu situaciju. Odgovornost nas koji to prepoznaje i zajedničkim naporima se suprotstavljamo tim pojavam utoliko je veća. Krajnje je vrijeme da i bosanskohercegovačka diplomatija demonstrira neophodnu samostalnost, zrelost i volju da se uhvati u koštac sa pozicioniranjem BiH regionalno, ali i globalno“, kazala je Ćudić ovom prilikom.