Tragom informacija o prodaji Električne centrale na Marijin Dvoru te povodom naznaka o gradnji koja bi se trebala odvijati na lokaciji ovog objekta koji je 2015. godine Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika proglašen nacionalnim spomenikom, reagovala je potpredsjednica Naše stranke Nasiha Pozder.

“Prije svega želim da podsjetim da je Električna centrala na Hisetima (Marijin-Dvoru) u Sarajevu Odlukom državne komisije okarakterisana jednim od najznačajnijih industrijskih ostvarenja austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini. Ovaj objekat je važan i zato što se najčešće inostranim posjetiteljima hvalimo kako je Sarajevo prije Beča imalo električni tramvaj, te se vođeno tom pričom svojevremeno u prostorno-plansku dokumentaciju, Regulacioni plan Marijin Dvor (oko kojeg se danas vode interesne bitke) unijela buduća namjena ovog zaštićenog objekta, Tehnički muzej. Svjesni smo stanja u kojem je danas Električna centrala, što govori dosta i o stanju društva i o tome koliko cijenimo naslijeđe i kako smo ga se lako spremni odreći za izvjesnu sumu novca”, ističe Pozder.

Potpredsjednica NS-a dodaje da je Naša stranka uputila pitanja Komisiji za zaštitu spomenika o statusu Električne centrale.

“Kako bismo provjerili intencije investitora o kojima se javno i sve glasnije špekuliše, uputili smo pitanje Komisiji za zaštitu nacionalnih spomenika da nas upoznaju da li su dobili zahtjev za mišljenjem po pitanju Električne centrale, te ukoliko jesu kako su na isti odgovorili, odnosno koji je trenutni status ovog objekta i da li je promijenjen u odnosu na onaj definiran njihovom ranijom Odlukom. Putem naših gradskih i općinskih (Općinsko vijeće Centar) vijećnika i vijećnica ćemo pratiti Izmjene i dopune Regulacionog plana Marijin Dvor i svakako uputiti vijećničko pitanje u smislu eventualnih zaprimljenih inicijativa i pisma namjere od strane investitora a koje se odnose na lokaciju i objekte Električne centrale”, zaključila je Pozder.