PRAVDA I ZAKONODAVSTVO

0
627

Pročitajte programski dokument rješenja “Prava i zakonodavstvo” ovdje: Pravda i zakonodavstvo

PREGLED

Rješenja koja predstavljamo kroz ovu politiku osnov su našeg budućeg djelovanja u Parlamentu Federacije, ali i kroz Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Osnovni prioriteti u tom smislu su nam borba protiv korupcije i kriminala, te stvaranje pozitivnog poslovnog ambijenta koji će značiti ubrzanje ekonomskog oporavka i privlačenje investicija, kako stranih tako i domaćih.

U oblasti krivičnog prava, borba protiv korupcije i kriminala je ključni sigurnosni i društveni prioritet. U ovom smislu, smatramo da je neophodno pooštriti kazne za određena krivična djela, posebno ona koja se odnose na korupciju i zloupotrebu javnih ovlasti. Također je od suštinske važnosti osigurati potpunu neovisnost pravosudnih organa koji se bave procesuiranjem krivičnih djela. Jačanje uloge i autoriteta sudaca i sutkinja, te tužitelja i tužiteljica uslovljeno je osiguranjem njihove etičnosti.

Da bismo potakli zamrlu ekonomsku aktivnost, neophodno je izvršiti određene izmjene u zakonodavstvu i praksi upravnih organa kako bi se kreirao pozitivan i poticajan ambijent za ulaganja u privredu. U ovom smislu, naše aktivnosti na ovom polju prate i podržavaju našu ekonomsku politiku. Prije svega, neophodno je izvršiti izmjenu sistemskog zakona u oblasti privrednog prava – Zakona o privrednim društvima, kako bi se stvorio moderan pravni okvir u skladu sa regionalnom i međunarodnom praksom i potrebama tržišta. Nadalje, neophodno je osigurati efikasniji i brži sistem zaštite prava građana/ki i pravnih lica, te vratiti povjerenje u sudski sistem i zaštitu koju on mora pružati.