Klub zastupnika SDA u Federalnom parlamentu uputio je u parlamentarnu proceduru Nacrt zakona o dopunama Krivičnog zakona FBiH. Radi se o lošem prijedlogu koji je nomotehnički neozbiljan jer postojanje krivičnog djela uslovljava posljedicama koje se ne mogu objektivno utvrditi. Po njihovom prijedlogu negiranje genocida, na primjer, kažnjivo je samo ako tužilac dokaže da je takva izjava izazvala uznemirenost neke etničke ili druge grupe. To je klasičan primjer zakonskog normiranja bez namjere zakonodavca da stvarno implementira princip. Naš prijedlog je ne samo baziran na evropskim standardima, nego i pravno i logički precizniji i pravedniji jer kažanjava svako negiranje genocida, Holokausta, veličanje ratnih zločina i omalovažavanje ratnih zločina koji su presuđeni od nadležnih sudova.

Podsjećam da je Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH još u februaru 2016. usvojio Nacrt zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja Holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti. Radi se o Nacrtu koji je predložio zastupnik Naše stranke Dennis Gratz koji, kako je već iz njegovog naziva jasno, tretira zločine i prostorno i vremenski daleko šire od posljednjeg rata u BiH.

„Taj Nacrt upravo su zaustavili zastupnici vladajuće većine na čelu sa SDA da nikad ne dođe na dnevni red Doma naroda. Toliko o njihovom odnosu prema prošlosti i želji da se prestane s vrijeđanjem žrtava. Takav zakon je preduslov da se sistemski počne raditi na dugoročnoj uspostavi kulture nenasilja i suočavanja sa prošlošću kao modela življenja u BiH. Njihovo odbijanje da stave na dnevni red naš prijedlog skoro dvije godine nakon izglasavanja daje za pravo da se ovaj potez SDA shvati dekorativno, kao dio predizbornog marketinga. Uvjeren sam da će rasprava o njihovom prijedlogu biti upotrebljena ne za pomirenje i reintegraciju zemlje, što bi bilo logično s obzirom na naziv zakona, nego upravo obrnuto, biće zloupotrebljena za nove političke  incidente i produbljenje međuteničkih tenzija“, rekao je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.