U Amsterdamu je početkom ovog mjeseca održan godišnji kongres ALDE-a, krovne organizacije evropskih liberala i demokrata.

Na Kongresu su prisustvovali i predstavnici Naše stranke, kao partije članice ALDE-a: Predrag Kojović, predsjednik NS, Nasiha Pozder, potpredsjednica, Nihad UK, generalni sekretar te Elvedina Omerhodžić, predsjednica Foruma mladih Naše stranke.

Kongres, sa oko 1500 učesnika, je pokazao da su liberali snaga koja se u političkoj borbi može uspješno suprostaviti populističkim politikama radikalne ljevice te nacionalističkim i fašistoidnim politikama ekstremne desnice.

Osam evropskih država vode liberalni premijeri, a u brojnim drugim liberali bilježe značajan porast. Nije slučajno da su to zemlje koje su ne samo ekonomski uspješne, nego su i na prvim linijama borbe protiv povampirenog fašizma.

Sasvim je izvjesno da će liberali na idućim izborima za evropski parlament značajno promjeniti političku sliku EU i postati vodeća politička snaga.

Raduje nas takođe jačanje liberalnih stranaka u našem regionu. Veliko je ohrabrenje, pogotovo u sadašnjoj zatrovanoj političkoj atmosferi, razgovarati sa kolegama iz susjednih država kojii u pogledu nedavne prošlosti i u pogledu odnosa prema zločinima a posebno u pogledu budućnosti dijele iste civilizacijske stavove s Našom strankom.

Naša stranka je u BiH trenutno jedini nosilac najprogresivnije političke ideje, ideje socijal-liberalizma, na šta smo ponosni i što dodatno povećava našu odgovornost i prema našim biračima ali i prema svim građanima BiH koji, uvjereni smo, u sve većem broju našu ideju počinju doživljavati kao svoju.