Inicijativa zastupnice Naše stranke u Skupštini Unsko-sanskog kantona Vildane Alibabić da se za penzionere ovog kantona osiguraju dovoljne količine ogrjevnog drveta po povlaštenim uslovima dobila je podršku Skupštine, tako da će ove godine penzionerima biti isporučena drva prema količinama koje su tražili preko Saveza penzionera USK.

Na inicijativu Naše stranke pozitivno su reagovali Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK, resorni ministar i premijer Mustafa Ružnić, tako da je na drugoj redovnoj sjednici Skupštine USK donesena odluka o povećanju planirane sječe u sklopu koje su predviđena i drva za penzionere. Kako je objavila zastupnica Vildana Alibabić na svom Facebook profilu, ostaje još samo da Savez penzionera USK sa ŠPD Unsko-sanske šume ugovori nove uvjete nabave i pravovremenu dostavu ogrjevnog drveta za svoje članove.

U Unsko-sanskom kantonu ima oko 22.000 penzionera. Savez penzionera USK broji oko 15.000 članova i veliki broj njih naručuje drva putem Saveza zbog povoljnije cijene a prednost ugovora sa ŠPD USŠ je i što se drva plaćaju u ratama. Međutim, prethodnih godina je bilo problema sa vremenom potrebnim za isporuku drva i u njihovoj kvaliteti, a u 2018. godini se pojavio i problem nedovoljne količine drva za isporuku penzionerima. Zbog manjka drva za ogrjev na tržištu prošle je godine njegova cijena porasla i na 110 KM po metru.

Zahvaljujući inicijativi zastupnice Vildane Alibabić i podrške Vlade i Skupštine USK ovoj inicijativi, čini se da će ove godine penzioneri zimu dočekati sa jednom brigom manje.