Vijećnik Naše stranke u Bosanskom Petrovcu Zdravko Radošević oglasio se povodom posljednjih dešavanja u Općinskom vijeću kada je 8 vijećnica i vijećnika, koji čine opoziciju, bilo suzdržano prilikom glasanja za imenovanje upravnih i nadzornih odbora javnih ustanova, te direktorice Centra za kulturu i obrazovanje.

“Kada su u pitanju UO I NO, važno je istaći da su na sjednici u februaru smjienjeni svi aktuelni upravni i nadzorni odbori, izborna komisija i direktorica JU Centra za kulturu i obrazovanje, bez ikakve argumentacije, prostom matematikom većine, a nakon toga, opet u režiji ‘većine’ slijedi imenovanje privremenih UO, NO I VD direktorice JU Centra za kulturu I obrazovanje. Na dan 31.05. kada je isticao rok od tri mjeseca na koliko su imenovani UO, NO I VD direktorica, ‘većina’ dolazi na sjednicu vijeća sa predloženim kompletnim imenima, međutim i sa svega 8 glasova, što im nije bilo dovoljno da po ko zna koji put preglasaju opoziciju”, rekao je Radošević.

Vijećnik Naše stranke objasnio je da od prve konstituirajuće sjednice, formiranja većine koju čine SDA, SNSD, DF, SBB, SP, te izbora prve komisije za izbor i imenovanje, većinu od 9 “ruku” nije zanimalo ni mišljenje, ni argumentacija opozicije, po bilo kojoj tematici ili tački dnevnog reda.

“U našoj odluci da ne podržimo njihov izbor nema ni malo revanšizma, već se radi o pokušaju da se prekine trenutna praksa pro forme konkursa, u kojima se odabrani I podobni unaprijed ‘izaberu’ a svima ostalima se pošalje diskretna poruka da nemaju šta tražiti. Posljedica ovako pogubnog ambijenta, najbolje se vidi u činjenici da se za 22 ili 23 mjesta u UO I NO, javilo gotovo isto toliko kandidata, a da se na dva konkursa za imenovanje direktora u dvije JU, javio po jedan kandidat. To je klasičan poraz kompetencije, kvaliteta, iskustva i ambicije od strane politike, situacija u kojoj će politički podobni i odabrani gledati u nezaslužene privilegije, a svi ostali, put graničnog prelaza Izačić”, istakao je Radošević.

“To su razlozi zbog koji ću ja lično i Naša stranka, uvijek biti protiv ovakvog besperspektivnog ambijenta, protiv nepotizma, protiv politike na uštrb kompetencije, bez obzira sa koje strane će prijedlog doći. Također, vladajući su plasirali dezinformacije da je opozicija ovim činom praktično blokirala rad svih JU, a to je apsolutno netačno.  Po zakonu o Javnim ustanovama, možemo već sutra formirati privremene odbore I VD direktora JU Centar za kulturu i obrazovanje na period od 6.mjeseci. U tom smislu već smo obavili dva sastanka sa ‘pozicijom’ i ponudili se da kao politički partneri skupa nađemo najbolja riješenja, prije svega za pomenute ustanove. Na potezu je sada pozicija i njena spremnost na kompromis, kao i odgovornost koju već nekoliko dana uporno pokušavaju prebaciti na opoziciju”, zaključio je Radošević.