Sve veći broj izbjeglica s Bliskog istoka primjetan je u sarajevskoj općini Ilidža. Ono sa čim smo preko medija upoznati jest da oskudijevaju u hrani i odjeći.

Tim povodom vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Ilidža Redžo Lemezan danas je uputio načelniku Općine Senaidu Memiću inicijativu da se u što kraćem vremenskom roku obezbijede sredstva za humanitarnu pomoć izbjeglicama kao i dozvole humanitarnim udruženjima za organizirano prikupljanje i dodjelu  humanitarne pomoći.

Osim toga, Lemezan traži da Općina obezbijedi prostor za njihov boravak, kako bi se izbjeglo da spavaju na ulicama ili u ruševnim objektima.

„Neophodno je i da Općina uputi zahtjev za koordinaciju aktivnosti policije i hitne pomoći na obezbjeđenju sigurnosti izbjeglica, ali i saniranja eventualnih zdravstvenih problema koje imaju“, kaže Redžo Lemezan koji je uvjeren da će njegova inicijativa dobiti pozitivan odgovor jer smatra da bismo svi u BiH, zbog naše ratne prošlosti, trebali imati posebno razvijen senzibilitet za izbjegličku populaciju ma odakle ona dolazila.