Vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Ilidža i potpredsjednik Foruma mladih Redžo Lemezan upozorio je da je prijedlog da studenti prilikom upisa na Univerzitet u Sarajevu plaćaju mjesečnu/godišnju kartu za GRAS je ne samo nepravedan, već i diskriminatoran i nezakonit.

„Da sagledamo sadržaj prijedloga ministra Fiše. Dakle, predlaže da studenti jednog univerziteta, dakle ne svih – već onog javnog, obavezno plaćaju karte samo jednom prevozniku – dakle ne u nekom jedinstvenom sistemu naplate karata, već isključivo GRAS-u. Student prava bi tu prepoznao osnove za tužbu i potraživanje naknada. Naprimjer, Centrotrans može podići tužbu i utvrditi da se GRAS našao u povlaštenom položaju, premda i Centrotrans vrši prevoz na linijama gradskog saobraćaja. Dalje, zašto bi studenti za koje on nema nikakvih relevantnih dokaza – da su zaista potrošači, plaćali neku uslugu? Pa nije ovo RTV taksa da postoji neki zakonski okvir posebne vrste da bi se ovakva stvar nametnula. Ovo ne može i ne smije biti uslov, te naravno da je sve šuplja priča, jer će ga na ove ‘probleme’ upozoriti prvi službenik kojeg ministar bude sreo u institucijama“, poručio je vijećnik Lemezan.

„Ministar Fišo se dalje bavi ‘nelegalnim stanovanjem’, premda je tu već izašao iz svoje nadležnosti. Evo, studenti neka donesu prijave prebivališta iz mjesta u kojima žive, i ne može im ništa. Zamislite, on ovdje želi napasti najugroženiji dio studentske populacije – studente koji jedva pronađu stan po prihvatljivoj cijeni kako bi mogli studirati u glavnom gradu BiH, a on bi uvodio inspekcije i umjesto da se bavi saobraćajem, bavio time ‘gdje ko živi i po kojem osnovu’, što nije njegov posao“, dodaje Lemezan.

„Svojom pričom da je apsurdno da je karta u takozvanoj ‘komercijali’ jeftina, dokazuje da se ne razumije ni u vlastiti posao. Umjesto je otvorio registre linija, te kako smo mi predlagali, vezao koncesije visokoprofitabilnih linija za minibus linije koje su ugašene u padinskim dijelovima grada, on je uvijek za sve naše inicijative tražio izgovore. O čemu je riječ? GRAS je osuđen na stečaj, te premda novo vodstvo ima dobre ideje i planove, ne mogu ih realizovati bez Vlade i Ministarstva. Vlada želi samo da izbjegne dalju priču i žalbe građana, pa su ministru Fiši prebacili odgovornost da se obrati javnosti i izmisli neke prijedloge koji nikada neće biti provedeni“, zaključio je Lemezan.