Povodom otkazivanja sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona, oglasio se Sanel Kabiljagić iz Regionalnog odbora Naše stranke Zapad nadležnog za područje USK.

„Krah skupštinske većine viđen je pred početak 30. sjednice Skupštine USK, kada nije bilo dovoljno glasova ni za usvajanje dnevnog reda. Novouspostavljena koalicija SDA-SBB-DF pokazala je odmah da je riječ o interesnoj većini o čemu svjedoči i izjava predsjedavajućeg Skupštine USK Nijaza Hušića, koji je kazao kako vjeruje da je razlog u ‘personalnim rješenjima’ vezano za izbor Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću. To sugeriše da je princip nove većine, koju predvodi SDA – da po svaku cijenu preuzme političku kontrolu nad Univerzitetom, postavljanjem svojih kadrova među kojima pretenzije imaju čak i skupštinski zastupnici, pa čak i po cijenu blokade rada Skupštine USK“, kazao je Kabiljagić.

Kabiljagić je dodao da je nedopustivo da zakoni, inicijative i druge odluke najviše zakonodavne vlasti u USK budu blokirani zbog stranačkih želja da kontrolišu UO Univerziteta ili ličnih ambicija njihovih članova.

„Trenutna situacija, u kojoj su građanke i građani USK taoci stranačkih interesa i individualnih ambicija izraz je apsolutne odgovornosti koalicije SDA-SBB-DF. Jedina pozitivna činjenica je da se bliže izbori kada će građanke i građani imati priliku da izraze svoje mišljenje o neradu i neodgovornosti vladajuće Većine u USK“, dodao je.