Javna ustanova Umjetnička škola Bihać je jedina škola tog profila u Unsko-sanskom kantonu. Smještena je u zgradi Klostera u samom centru Bihaća, s kantonalnim Muzejom i Zavodom za zaštitu kulturne baštine, koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Zgrada je sagrađena 1894. godine, a zadnja rekonstrukcija je urađena nakon požara 1985. godine.

“Iako se već duže vrijeme ukazuje na dotrajalost stolarije i krova zgrade, dosad niko od nadležnih nije imao sluha za rješavanje navedenog problema. Već godinama se nastava u ovoj školi u vrijeme kišnih dana obavlja uz konstantno prokišnjavanje i podmetnute kante u učionicama i hodnicima. Nakon protekle zime i obilnih sniježnih padavina, dio nosivih greda krova je popucao te sad predstavlja i svakodnevnu opasnost za 500 učenika i nastavnika ove škole”, kaže Sanel Kabiljagić, predsjednik regionalnog odbora Naše stranke za USK.

Iz Regionalnog odbora insistiraju na većoj odgovornosti i posvećenosti nadležnih, prije svih Gradske uprave Bihaća, Vlade Kantona a onda i federalnih i državnih institucije na rješavanju ovog problema. “Ne radi se ovdje samo o zgradi, ma kako bila značajna, već i o odnosu prema stvaralaštvu. Obrazujući mlade umjetnike u ovakvim uslovima poručuje im se da se njihov životni odabir i ne cijeni baš mnogo te da im je bolje da odu. Takva poruka posebno teško pada sada, u jeku masovnog odlazaka mladih, pogotovo iz naše regije”, kaže Kabiljagić.