Na 15. sjednici Gradskog vijeća Zenica nije usvojen Prijedlog Prostornog plana koji je predložio gradonačelnik Fuad Kasumović, jer su ga gradski vijećnici ocijenili kao “nestručno urađenog i krajnje nepovoljnog za grad i građane”.

“Želim ukazati građanima Zenice da sam kao vijećnica Naše stranke aktivno učestvovala u raspravi o najvažnijem dokumentu grada, upozoravajući na učinjene propuste u smislu Zakona o prostornom uređenju i građenju Ze-Do kantona, kao i štetne posljedice Prijedloga plana za građane Zenice i buduće generacije”, istakla je Sanja Renić.

Nakon glasanja, s obzirom da Prijedlog plana nije dobio potrebnu većinu, zamjenik predsjedavajuće Jasmin Hodžić i sekretar vijeća Selver Keleštura, učinili su  ozbiljan propust u smislu člana 64. Poslovnika o radu Vijeća, jer su propustili obavijestiti vijećnike da su u slučaju odbijanja ili vraćanja akta dužni predlagaču, gradonačelniku, dati odgovarajuće upute u kom smislu akt treba dopuniti ili promijeniti, kako bi se predmetna materija mogla ponovo razmatrati nakon šest mjeseci.

S obzirom na pomenuti grubi propust najodgovornijih ljudi za rad Vijeća, Gradsko vijeće i gradonačelnik su dovedeni u nezavidnu situaciju po pitanju sprovođenja procedure donošenja Prostornog plana.

Uvažavajući značaj Prostornog plana za strateški razvoj grada za budućih 20 godina, vijećnica Naše stranke Sanja Renić je istakla kako se u smislu člana 64. Poslovnika o radu Vijeća, na prvoj sljedećoj sjednici hitno trebaju utvrditi upute za nastavak aktivnosti, kako se ne bi zaustavili razvojni projekti u Zenici, te je predložila sljedeće:

  1. Da se formira novi Savjet plana, kako bi se prema Statutu grada, član 34, sačinio plan i program korekcija Prijedloga Prostornog plana te pokrenula realizacija istog.
  2. Da se Savjet plana sačini jasne i nedvojbene ciljeve Prostornog plana te ih dostavi Vijeću na usvajanje.
  3. Da gradonačelnik, s obzirom na to da je on predlagač Plana, sačini program uključivanja javnosti u proces izrade i usvajanja Prostornog plana.
  4.  Da se zahtijeva od gradonačelnika da na temelju Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o prostornom planiranju i građenju Ze-Do kantona, pokrene pitanje odgovornosti pomoćnice gradonačelnika za prostorno uređenje Semire Karić i savjetnika gradonačelnika za prostorno uređenje Muhameda Husremovića,  kao najodgovornijih zato što Prostorni plan po zakonu kasni 12 godina te što je isti napravljen na nestručan i nezadovoljavajući način.
  5. Da se zahtijeva od Kantonalnog ministra prostornog uređenja utvrđivanje odgovornosti osoba koje su učestvovale u izradi Prostornog plana grada Zenice.