U četvrtak je na sjednici Gradskog vijeća Zenica vijećnica Naše stranke Sanja Renić pozvala Kantonalno tužilaštvo da izvrši uvid u dokumentaciju o nezakonitoj prodaji gradskog građevinskog zemljišta, nakon što je iznijela niz argumenata o pokrenutim odlukama koje, srećom, nisu uspjele dobiti potrebnu većinu.

Radi se o Prijedlogu Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana “Odmut, Jalija i Talića brdo”, Prijedlogu Zaključka o prodaji neigrađenog građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom, te Prijedlogu Zaključka o prodaji građevinskog zemljišta putem neposredne pogodbe Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo – Podružnica Elektrodistribucija Zenica u svrhu izgradnje KTS „ Ušće“.

Naime, uslijed niza primjedbi i dokaza o neregularnosti rada Službe za urbanizam Grada Zenica od strane Renićeve, prvi put su i vijećnici i građani mogli čuti frapantne informacije o načinu prodaje gradskog građevinskog zemljišta u proteklih 15 godina, a koje je iznio i član Komisije za procjenu vrijednosti nekretnina.

“Ovo je prvi put u zadnjih 15 godina da je neko uspio argumentima utemeljenim na zakonskim odredbama spriječiti pljačku gradskog građevinskog zemljišta u režiji SDA. Postavlja se pitanje ko je odgovoran i ko je siva eminencija Zenice odgovorna za zakonitosti odluka i za ovo bezvlašće u najvažnijoj sferi  i da li će iko ikada odgovarati za urbicid grada?!”, zaključila je vijećnica Renić