Zaključci Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, među kojima je i dopunjen član 44. Zakona o VSTV kojim se uvodi izuzetna mogućnost za razrješenje sudija i tužioca bez provedenog disciplinskog postupka, problematična je jer ugrožava nezavisnost pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine. Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija jučer je u saopćenju rekao kako ima podršku Udruženja sudija Republike Srpske te da je za člana VSTV-a izabran glasovima sudija svih osnovnih, okružnih, okružnih privrednih i Višeg privrednog suda Republike Srpske.

“Gosp. Tegetlija je favorizovao jedan NGO vrlo sumnjivih etičkih i ekspertskih pozicija te se stavio u ulogu predstavnika navodnih srpskih sudija i tužilaca koji ne postoje ni kao ustavna kategorija niti kao stvarna pravosudna činjenica. Sudije su slovo zakona, a ne glas naroda iz kojeg dolaze. Nespojivo je sa funkcijom predsjednika VSTV-a da sebe vidi kao glas narodnjačkog suda ili entitetskog sudovanja jer to nije u skladu niti sa Ustavom BiH niti sa Zakonom o VSTV-u”, komentarisao je Tarik Haverić, član Predsjedništva Naše stranke.

Milan Tegeltija je jučer putem saopćenja naveo da su njegova izborna baza za članstvo u VSTV-u sudije navedenih sudova u Republici Srpskoj koje je dalo punu podršku zaključcima.

“Izjava gospodina Tegeltije u kojoj tvrdi da su njegova izborna baza sudije RS-a definitivno pokazuje da on nije adekvatan kadar za državni organ koji reguliše rad pravosuđa BiH. Njegov stav je netačan i predstavlja bahat i krajnje neprofesionalan odnos prema svim institucijama pravosuđa na čijem je čelu. Gospodin Tegeltija falsificira ulogu VSTV-a i njegovog predsjednika kao što netačno predstavlja proceduru izbora, a time svrhu i odgovornost predjednika VSTV-a. On je za člana VTSV-a izabran kao predstavnik sudija osnovnih sudova, a za predsjednika je izabran kao član VSTV-a. Pozicija predsjednika ga prema tome obavezuje da predstavlja bh. pravosuđe u cjelini, a ne samo jedan njegov manji i zamišljeni dio. Pitanje je samo koliko će međunarodna zajednica tolerisati ovakve poteze”, zaključio je Haverić.