Na 23. redovnoj sjednici Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona, održanoj jučer, usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim taksama, koji je uputio zastupnik Naše stranke Neno Zuko.

„Riječ je o značajnom pomaku kada su parafiskalni nameti u pitanju, jer smo ovim zakonom smanjili visinu takse onim najugroženijim djelatnostima za 50%“, kazao je Zuko.

Izmjene Zakona tiče se subjekata iz oblasti trgovine, koju obavlja pravno lice u poslovnim jedinicama, odnosno oblastima ugostiteljstva kao što su pansioni, barovi i restorani,  aščinice, ćevabdžinice te objekti u kojima se toče alkoholna i bezalkoholna pića, u kojima se vrše knjigovodstvene usluge (biroi i slično), te bosanske kafane, i ostali objekti u kojima se ne toče alkoholna pića, kao i samostalne zanatske radnje

„Druga dopuna odnosila se na to da su pravna ili fizička lica koja su Rješenjem nadležnog organa nakon 01. 07. 2017. godine prvi put registrovana za obavljanje određene djelatnosti – oslobođena od plaćanja takse u godini kada je pravno ili fizičko lice registrovano i u naredne dvije godine. Ovo će biti stimulativno za otvaranje novih preduzeća, a rasterećenje ovih malih će također dati doprinos da postanu samoodrživi na tržištu“, kazao je zastupnik Zuko.