Nakon što je novoosnovano JP “Sarajevo” ispostavilo fakturu po neprihvatljivim iznosima organizatorima Jazz Festa za održavanje jednog dijela programa u prostoru Vijećnice, reagovao je Vibor Handžić, predsjednik kluba gradskih vijećnika Naše stranke.

Handžić je izrazio nezadovoljstvo indolentnošću institucija , zbog čega je najavljeno da je ovo posljednje izdanje ovog izuzetno važnog festivala za Sarajevo.

Handžić naglašava da je Naša stranka amandmanom na Rebalans Budžeta zatražila uvećanje izdvajanja za kulturne manifestacije od posebnog značaja za Sarajevo, umjesto ekskluzivnog pokroviteljstva jednog festivala, što je prilikom usvajanja Budžeta odbijeno.

“Sarajevo ne može imati maćehinski odnos prema jednom festivalu koji je donio toliko toga važnog za naš grad. Jazz Fest je izdržao dvije decenije i ljudi koji su ga održali stoje pred zatvorenim vratima Vijećnice, iako je ovaj festival odavno proglašen od posebnog značaja za Grad Sarajevo. Pa za koga smo je obnovili, za fotografije vjenčanja i političke skupove? Vijećnica je simbol otpora kulture Sarajeva i na njoj se vuče jasna razlika između onih koji su je zapalili i onih koji su iz nje spašavali knjige”, poručio je vijećnik Handžić.

“Brojne kulturne manifestacije od posebnog značaja za Grad Sarajevo se ne sufinansiraju iz Budžeta Grada već godinama, te na tom planu nije bilo promjena iako je stabilizirano finansiranje Grada. Prošle godine smo imali situaciju gdje Grad nije sufinansirao u ovom konkretnom slučaju Jazz Fest, ali im je kao neki vid kompenzacije omogućeno korištenje prostora Vijećnice za određeni dio programa festivala. Ne znam u čemu je problem da se to i sada uradi”, zaključio je Handžić.