Nakon sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona održane 14. 8, koja je u večernjim satima okončana napuštanjem poslanika SDA, izgledalo je kao da ne postoji politička volja za formiranje JU Dnevni centar za osobe s poteškoćama u razvoju. Šef poslanika kluba SDA je kazao kako će ostati suzdržani, jer smatraju kako bi ulaganje u centar bilo opterećivanje budžeta, koje je nedopustivo u ovom periodu.

SDA-ova argumentacija je išla u potpuno pogrešnom smjeru, budući da formiranje ovakvih centara znači i uštede za budžet, jer se za zbrinjavanje u druge ustanove mjesečno izdvaja po 1040 KM po korisniku. I što je najvažnije – stvaranjem centara stvara se i povoljna atmosfera u kojoj će mnoge obitelji zadržati djecu u krugu porodice. Četiri nevladine organizacije su također bile protiv formiranja Dnevnog centra, ne obrazlažući vlastiti stav.

Zbog navedenog reagovala sam najžustrije protiv odbijanja formiranja centra, videći kako pojedinci slijede samo vlastite interese, ne pokazujući nikakav osjećaj ljudskosti ili razmišljanja o općem dobru, ne razmišljajući o tome da naša društvena zajednica formiranjem centra mnogo dobija, a ništa ne gubi.

Uslijed pritiska javnosti i probuđene savjesti, 18. 8. su poslanici i bez učešća SDA formirali većinu i usvojili prijedlog o formiranju centra. To je veliki uspjeh za nas – roditelje, koji smo se u proteklom periodu borili za institucionalno rješenje. Sada predstoji period borbe za provođenje odluke o JU Dnevni centar kako ne bi doživjela sudbina zakona glede skraćenog radnog vremena za roditelje djece sa invaliditetom, koji je odavno usvojen, ali se ne provodi.

Sandra Planinčić

Naša stranka Zenica