Zastupnica Naše stranke u Skupštini USK Vildana Alibabić uputila je inicijativu da Šumsko privredno društvo Unsko-sanske šume izvrše isporuku drva za ogrjev penzionerima Unsko-sanskog kantona u skladu s njihovim potrebama.

U USK je 22.000 penzionera, njih oko 15.000 su članovi Saveza penzionera USK  i veliki broj njih putem Saveza upisuje se za drva, a povoljnost ugovora sa ŠPD USŠ je što se drva plaćaju u ratama. Međutim, prethodnih godina problemi su bili u vremenu isporuke i/ili u kvaliteti drva, a u 2018. godini počinje problem nedovoljne količine drva za isporuku penzionerima. Tako je prošle godine cijena drva porasla i na 110 KM po metru drva.

Alibabić kaže: „Za drva za 2019. godinu upisalo se preko Saveza 4.919 penzionera, što je potreba za 41.665 prostornih metara. Iz preduzeća Unsko-sanske šume su na to odgovorili da penzionerima mogu isporučiti drva na nivou prošle godine u količini od 30.000 prostornih metara uz eventualno povećanje od 10 posto, u osam rata kao i ranije. Najavljeno je i povećanje cijene na 69,03 KM/m3, na međustovarištu, to znači bez prevoza. U takvim uvjetima Savez je prisiljen donijeti odluku o rezanju isporuke na način, da svi penzioneri koji su iskazali ovu potrebu dobiju drva, ali umjesto 10, po pet metara. Ovo će sigurno dovesti do povećanja cijena u slobodnoj prodaji, jer je definitivno da su potrebe veće od ponude ŠPD USŠ i procvjetat će šverc drvima, a cijene opet mogu skočiti na onih 110 KM od prošle godine, možda i više.“

Alibabić je pozvala Skupštinu USK, Vladu USK i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da zajedno sa ŠPD Unsko-sanske šume pronađu model za rješavanje ovog problema, da penzioneri dobiju onu kolučinu drva koja im je potrebna – 41.665 prostornih metara.