Na posljednjoj – julskoj sjednici nije usvojen Izvještaj o ostvarenju Godišnjeg plana implementacije Strategije razvoja Općine Novo Sarajevo za 2016.godinu Strategija integrisanog razvoja Općine obuhvata period 2014. – 2023.godine, koja predstavlja ključni dokument za proaktivno i odgovorno upravljanje lokalnim razvojem. Vijećnica Vildana Bešlija je zatražila odgovornost od načelnika, te utvrđivanje okolnosti zbog kojih realizacija nije pratila strategiju razvoja.

“Proces izrade ove strategije podržan je od strane UNDP-a i velikog broja građana koji su svoje učešće uzeli tokom javnih rasprava. Do 2018. godine, jedan od osnovnih ciljeva, u okviru sektora ekonomskog razvoja je predviđeno povećanje broja malih i srednjih preduzeća u kreativnim i kulturnim industrijama i visokim tehnologijama za 30%. Prema izvještaju koji smo dobili od ukupno planiranih 116 projekata u 2016.godini, u sektoru ekonomskog razvoja planirano je samo 11 projekata, odnosno samo 1,5% od ukupno planiranih finansijskih sredstava, a od toga je realizovano samo sedam projekata, od kojih je tek tri u potpunosti završeno”, poručuje vijećnica Bešlija.

“Postavlja se pitanje kako ćemo postići povećanje broja malih i srednjih za 30% do 2018. godine, ako nismo započeli realizaciju postavljenih ciljeva u 2016. godini, a sada smo već u drugoj polovini 2017? Jedan od zaključaka ovog izvještaja je upravo i to da ostvarenje ciljeva u sektoru ekonomskog razvoja ne prati planiranu dinamiku. Vrijeme je da se utvrdi odgovornost za činjenicu da se strategije pišu bez namjere da budu usvojene, i bez stvarnog i ozbiljnog planiranja aktivnosti kako bi projekti bili realizovani na vrijeme”, zaključuje Bešlija.