Vijećnici Opštinskog vijeća Bosanski Petrovac na jučer održanoj sjednici odbili su da na dnevni red uvrste tačku o dodjeli zemljišta za izgradnju spalionice animalnog i medicinskog otpada. Zemljište je trebalo biti dodijeljeno u zakup investitoru, a tačku je tek na samoj sjednici predložio načelnik Opštine.
Tim povodom reagira Zdravko Radošević, vijećnik Naše stranke u Opštinskom vijeću u Bosanskom Petrovcu. Radošević je i prije u više navrata upozoravao javnost na štetnost projekta izgradnje spalionice za lokalnu zajednicu.
„Ponosan sam na činjenicu da je Opštinsko vijeće odbilo uvrstiti tačku o dodjeli zemljišta za izgradnju spalionice na dnevni red. To ne znači i odbijanje izgradnje, ali pokazuje oprez vijećnika te da ona neće moći proći, kako se to kolokvijalno kaže, ispod radara. Moja upozorenja urodila su plodom i želim ih još jednom ponoviti.
– Investitor nema adekvatne kompetencije za izgradnju ovog projekta;
– Nadzor nad radom spalionice, pogotovo nad aspektom zagađenja je netranasparentan;
– Nije eliminisana mogućnost štetnosti po zdravlje ljudi i zagađenje okoliša, prvenstveno zraka i vode;
– U Bosanskom Petrovcu nema korisnika spalionice;
– Spalionica ne povećava zaposlenost.
Naša stranka će uskoro u Bosanskom Petrovcu organizovati tribinu povodom najave izgradnje spalionice gdje ćemo još detaljnije nego dosad elaborirati zašto je spalionica štetna za našu lokalnu zajednicu. Očekujemo veliki odaziv građana. Na tribinu ćemo pozvati i investitora i načelnika. Na sljedećoj sjednici Vijeća, nakon tribine, iznijet ćemo i zaključke kojima planiramo na ovu priču staviti tačku, a zaključke ćemo prezentirati i na tribini.“