Višemjesečni angažman Naše stranke Bosanski Petrovac u cilju sprječavanja izgradnje spalionice animalnog i farmaceutskog otpada dobio je svoj epilog. Na sjednici vijeća održanoj u avgustu na inicijativu vijećnika Naše stranke Zdravka Radoševića, Općinsko vijeće Bosanski Petrovac glasalo je protiv projekta izgradnje spalionice u ovoj opštini.

“Opštinsko vijeće Bosanskog Petrovca, kao i organ uprave na čelu s načelnikom, poslušali su glas javnosti i odbili projekat koji je s jedne strane predstavljao potencijalnu ekološku bombu za našu opštinu, a s druge strane donosio vrlo skromne benefite. Prigovor koji smo, u saradnji sa strukom, uputili Federalnom Ministarstvu okoliša i turizma, kao i prigovor zastupnice Naše stranke u Parlamentu FBiH, samo su dio institucionalne borbe za prava lokalne zajednice i primjer dobre saradnje Naše stranke od lokalnih do Federalnih nivoa vlasti”, poručuje Radošević.

“Izuzetno sam ponosan što smo vrlo dostojanstveno i bez politizacije prošli kroz ovaj proces, oslanjajući se na struku i iskustvo osoba kojima je ova oblast veoma bliska. Posebno me raduje to što smo uspjeli probuditi građanski aktivizam, na način da građanke i građani opštine Bosanki Petrovac biraju da li žele da se jedno postrojenje ovog tipa instalira u njihovoj opštini”, zaključuje Radošević.