Zdravstveni savjet Četvorke (NS, NiP, SDP, NBL), zbog katastrofalnog upravljanja epidemijom, traži hitnu smjenu Kriznog štaba i Vlade Kantona Sarajevo.

“Prijedlog Kriznog štaba i Vlade Kantona Sarajevo da Studentski dom Bjelave pretvore u izolatorij za pacijente oboljenje od COVID-19 nedopustivo je igranje sa životima građanki i građana. Time se ne krši samo Zakon o zdravstvenoj zaštiti, već i sva načela medicinske etike. Svi nalogodavci i zdravstveni radnici koji pristanu da učestvuju u radu tog izolatorija podliježu krivičnoj odgovornosti”, poručili su iz Zdravstvenog savjeta.

“Sve dok se ne iscrpe svi raspoloživi neiskorišteni bolnički kapaciteti Kantona Sarajevo, koji su finansirani iz Zavoda zdravstvenog osiguranja, nema potrebe za otvaranjem neadekvatnih izolatorija, kao što je izolatorij planiran u Studenskom domu Bjelave. Pozivamo KCUS da na raspolaganje stavi infektivnu kliniku i ostale raspoložive, neiskorištene kapacitete, tako da pacijenti dobiju punu uslugu. Zavarenim kapijama i sa stotinama čuvara menadžment i uprava KCUS-a se ogradila od bolesnog građanstva, čijih se života i zdravlja unaprijed i bez liječenja odrekla. Svjesni mnogo organizovanijeg pristupa drugih kliničkih centara u BiH s pandemijom, a zbog višegodišnje krize u funkcionisanju KCUS-a i višemjesečne javnozdravstvene krize koja je najizraženija upravo u Kantonu Sarajevo, od Vlade Federacije BiH tražimo hitno razrješenje upravljačke strukture i menadžmenta KCUS-a, uz uvođenje prinudne uprave”, zaključili su.

Sva rješenja koja mi nudimo saznat ćete uskoro, na press konferenciji naših kantonalnih zastupnika.