Generalni sekretar Naše stranke Albin Zuhrić reagovao je povodom problema u kojima se našla drvna industrija u FBiH, a na koje su ukazali njeni predstavnici, te iz Privredne komore FBiH i Vanjskotrgovinske komore BiH.

„Naša stranka pruža podršku zahtjevima iz drvne industrije za uvođenje taksi za izvoz sirovina što ćemo učiniti i u Federalnom parlamentu. Potrebne su mjere, kojima bismo motivisali izradu finalnih proizvoda u BiH. Zašto bismo težili kupovanju namještaja od bh. drveta proizvedenog u Sloveniji ili Hrvatskoj, umjesto da motivišemo proizvodnju u BiH? Pazite, ne govorimo ovdje o par stotina hiljada, ili čak par miliona maraka, govorimo o industriji koja ima izvoz od 1,2 milijarde maraka godišnje“, kazao je Zuhrić.

Zuhrić dodaje da se ne radi o stvaranju trgovinskih barijera, već o nelogičnosti da su povoljniji uslovi za izvoz trupaca u susjedne zemlje gdje se proizvode finalne robe, a da istovremeno bh. proizvođači ne mogu doći do tih trupaca.

„Cijela oblast drvne industrije je neuređena i dobro što su privredne i Vanjskotrgovinska komora, te predstavnici drvne industrije oživjeli ovu temu. Već dvije godine, preko Federalnog parlamenta, tražimo donošenje Zakona o šumama. Cilj tog zakona je regulisanje ove oblasti, na što ukazuju i iz drvne industrije. Ilegalna sječa je masovna, a i općine su pogođene, jer ne dobivaju prihode i kontrolu nad ovim resursom. Strukture ukorijenjene u sistem pokušavaju da održe postojeće stanje – ali ovdje se radi o jednostavnom izboru: ili održati postojeći sistem ili ga promijeniti i uraditi pozitivan zakonski iskorak za općine i drvnu industriju“, kaže Zuhrić.